Fa unes setmanes vaig fer-me finalment amb un netbook Asus Eee, va ser dit i fet, el vaig veure, el vaig comprar i al dia següent a primera hora ja el tenia a casa, un 10 per Asus.

De fet no vull parlar del netbook com a gadget, això serà en un altre moment, en altre lloc i quan tingui una estona, avui volia parlar dels sistemes operatius, tant del que venia quan el vaig comprar, el Windows 7 Starter, o alguna cosa així i la que li vaig ficar jo, la Ubuntu netbook Edition.

Doncs si, quan el vaig arrencar per primer cop em vaig trobar amb un Windows 7 i totes aquelles aplicacions que posen el fabricants d’ordinadors, la sensació tot sigui dit no va ser del tot dolenta, sobretot per la gestió de la energia, crec que molt millor que la ubuntu però clar tot no podia ser bo.

Primera sorpresa amb el Windows 7 Starter, no pots canviar el fons d’escriptori o jo no vaig saber trobar-ho. Després de fer uns googles ….. ep! No soc l’únic! Sembla que no es pot, t’has de posar programets per poder-lo canviar, punt negatiu. Per sort en la versió de Windows 7 Starter s’ha eliminat el límit màxim de 3 aplicacions obertes al mateix temps, per saber que no fa Windows 7 Starter podeu consultar aquí .

Després d’aquesta primera presa de contacte i de trastejar una mica havia arribat l’hora de començar a pensar en instal·lar la ubuntu.

Hora d’instal·lar la Ubuntu, quina? Ubuntu Desktop o Netbook? Em vaig decidir per la netbook, no vaig trobar masses llocs que expliquessin exactament que portava aquesta versió però seguint la meva lògica dedueixo que porta drivers específics per netbooks a part del famós escriptori Unity.

La instal·lació es com una altre Ubuntu, sense cap tipus de problema, següent, següent i reiniciar.

L’escriptori Unity no està fet per mi, de moment, el veig més per un usuari pelat, o sigui el 90%, icones clares, accessos al programari molt fàcil, adequat per tasques comunes d’ofimàtica o navegació per Internet, ara, algú em pot explicar com es crea un accés directe al escriptori? Per cert, el Unity el veig més per pantalles tàctils.

Per sort sempre queda l’opció d’arrancar amb el gnome de sempre i torna l’escriptori a la normalitat.

El rendiment amb la Ubuntu és fantàstic, li falta millorar la gestió d’energia però tot i així no hi ha queixa. Per cert a la Ubuntu Netbook es poden instal·lar totes les aplicacions que vulguem, no hi ha restriccions, jo hi tinc, eclipse, apache, mysql y el funcionament totalment normal.